Popis stavov GOLDMINE GRADING STANDARD

 

(Zoradené od najlepšieho po najhorší)

  

Mint [M]:

Album absolútne dokonalý vo všetkých smeroch - určite nebol nikdy prehraný, ​​možno ešte stále zapečatený vo fólii. (Still Sealed [ss] - viac informácií nájdete nižšie.) Tento stav by sa mal používať naozaj striedmo, ak vôbec, nakoľko už jedno prehratie vinylovej platne vylučuje jej zaradenie do tejto kategórie.

 

 

Near Mint [NM alebo M-]:

Takmer ako nový - dokonalý album. Album nevykazuje žiadne zjavné známky opotrebenia.

Obal nemá záhyby, zalomenia, švy alebo iné viditeľné podobné chyby. Nie sú na ňom žiadne výrezy, výseky či zárezy. A samozrejme to isté platí o akýchkoľvek ďalších prílohách, ako sú plagáty, vnútorné obaly a podobne. Album v podstate vyzerá, akoby ste ho práve priniesli domov z obchodu a odstránili zmršťovaciu fóliu.

 

 

Very Good Plus [VG +]:

Vykazuje náznaky, že bol album hraný a používaný predchádzajúcim vlastníkom, ktorý sa oň dobre staral. Povrch albumu môže vykazovať určité známky opotrebenia a môže mať mierne odreniny alebo veľmi ľahké škrabance, tzv. vlásočnice, ktoré však nemajú vplyv na zážitok z počúvania. Mierne skrivenie či zvlnenie, ktoré nemá vplyv na zvuk, je v poriadku.

Label - stredová etiketa môže mať určité opotrebenie, alebo zmenu zafarbenia, ktoré by malo byť sotva viditeľné. Stredová diera nie je opakovaným prehrávaním deformovaná. Vnútorný obal bude mať mierne opotrebenie, mierne zahnuté rohy alebo mierne rozlepené švy.

Vonkajší obal môže mať tiež mierne známky opotrebenia a môže byť zámerne znehodnotený zárezom, výsekom alebo odstrihnutým rohom, ktorý hlavne u US vydaniach naznačuje, že výroba albumu pola ukončená a zvyšné kusy sú predávané v obchodných reťazcoch vo výpredaji so zľavou.

Všeobecne platí, že ak by album nemal týchto pár drobných vád, bol by klasifikovaný kategóriou Near Mint. Pre všetkých, s výnimkou tých najbláznivejších zberateľov, bude album kategorizovaný ako Very Good Plus bezpochyby prijateľný.

 

 

Very Good [VG]:

Veľa z defektov nájdených na albume Very Good Plus sú výraznejšie v klasifikácii Very Good. Povrchový šum je zrejmý pri prehrávaní, najmä v tichých pasážach, počas nástupu skladby a v pauzách medzi jednotlivými skladbami.  Tento povrchový šum však nebude dominovať nad samotným záznamom. Opotrebovanie drážok začne byť postrehnuteľné, rovnako ako ľahké škrabance dostatočne hlboké na to, aby ste ich cítili nechtom, ktoré majú vplyv na zvuk záznamu.

Label - stredová etiketa môže byť popísaná, mať nalepené pásky alebo nálepky (alebo ich zvyšky).

To isté platí aj pre vnútorný aj vonkajší obal. Nemal by mať však všetky tieto problémy súčasne, iba dva alebo tri.

 

 

Good [G], Good Plus [G +]:

Good (Dobrý) neznamená zákonite zlý! Album v stave Good alebo Good Plus je možné položiť na gramofón a bude hrať bez preskakovania. Bude však mať výrazný povrchový šum, škrabance a viditeľné opotrebenie drážok.

Vonkajší alebo vnútorný obal má rozlepené alebo predraté švy, najmä na spodnej časti alebo na chrbte obalu. Páska, nálepka, popísanie, prstencové opotrebenie alebo iné chyby len potvrdzujú tento stav. Ak ide o bežne dostupný album, pravdepodobne nájdete ďalšiu kópiu v lepšom stave. Albumu v tomto stave sa radšej vyhnite, ale ak je to niečo, čo hľadáte už roky a cena je prijateľná, vyskúšajte ho.

 

 

Poor [P], Fair [F]:

Album je prasknutý, vážne zdeformovaný a nedá sa prehrávať bez preskočenia alebo opakovania.

Vonkajší obal je poškodený vodou, má rozlepené alebo predraté všetky tri švy a značne poškodený opotrebovaním a/alebo písaním. Vonkajší obal sotva udrží LP album vo vnútri. Vnútorné obaly sú úplne rozlepené a popísané.

S výnimkou neuveriteľne zriedkavých albumov, ktoré nie sú inak dostupné, by sa albumy v tomto stave mali kupovať alebo predávať iba za pár centov, ak vôbec.

 

 

Still Sealed [ss]:

Album ešte zapečatený v zmršťovacej fólii od výrobcu (taktiež nazývané ako shrink-wrap)

 

 

Možné doplňujúce varianty stavov:

Plus [+]:   Znamienko Plus zvyčajne označuje odchýlku smerom nahor k lepšiemu stavu.

Minus [-]: Znamienko Mínus zvyčajne označuje odchýlku smerom dole k horšiemu stavu

 

 

Od roku 1974 je Goldmine® svetovo najznámejším magazínom pre hudobné zbierky a hudobné memorabílie, ktorý pokrýva všetky žánre, ale je dedikovaný v rock and roll-e. Každé vydanie obsahuje články a rozhovory s nahrávacími hviezdami minulosti a súčasnosti, ako aj recenzie nových vydaní a zbieranie správ a tipov z oblasti hudobného sveta.

 

 

Ak Vás zaujíma, ako prebieha hodnotenie albumov u nás, pozrite si tento článok.

Zdroj: goldminemag.com