Prečo sa riadime GOLDMINE® GRADING STANDARD? A čo to vlastne je?

Goldmine® Grading Guide je sprievodca na hodnotenie stavu vinylových albumov. V súčasnosti je najpoužívanejšou príručkou na nákup a predaj vinylových albumov. Mnohí zberatelia, predajcovia, či portály sa riadia týmto spôsobom klasifikácie aby jednoznačne deklarovali stav vinylového albumu a jeho obalu.

Pri určovaní hodnoty vinylových albumov nie je nič dôležitejšie ako ich stav! Áno, ich relatívna vzácnosť a dopyt sú tiež dôležité, ale zberateľ alebo obchodník zaplatí oveľa viac za album v stave Near Mint (NM) ako za iný v stave napríklad Very Good Minus (VG+).

 

Ako hodnotíme vinylové albumy

Väčšinu našej ponuky vinylových albumov v našom LP bazári, tak ako aj väčšina ostatných predajcov, hodnotíme opticky. Dôvodom je to, že jednoducho s ohľadom na časovú náročnosť nie je v našich silách prehrať každý jeden album v našej širokej ponuke, ktorú neustále dopĺňame. Mnohé chyby či defekty sú však dobre viditeľné, napríklad škrabance alebo deformácie, ktoré hodnotíme pod silným smerovým halogénovým reflektorom.

Ak by nám náhodou niečo uniklo, ponúkame Vám garantovanú možnosť vrátenia tovaru až do 30 dní od jeho prevzatia, čím vlastne získavate dostatočný čas na odskúšanie albumu. Viac informácií o vrátení tovaru nájdete tu.

Pri klasifikácii vinylových albumov je nesmierne dôležité to robiť pod silným smerovým svetlom. Jedine tak sa objavia aj tie najmenšie defekty, ako napríklad jemné škrabance tzv. vlásočnice, ktoré bežne pod napr. izbovým osvetlením nepostrehnete.

Silné svetlo je pomerne relatívny pojem, ak nemáte po ruke silný reflektor a chcete mať predstavu čo to je, vybaľte Vašu obľúbenú LPčku, ktorá sa vám zdá bez akýchkoľvek škrabancov, vybehnite s ňou von pod priame slnečné svetlo a pozorne pod rôznymi uhlami sledujte, čo všetko na nej uvidíte :)

Nezriedka sa však stáva, že LP platne z obdobia 50tych až 70tych rokov hrajú lepšie, ako vyzerajú, a naopak, o čosi novšie do približne 90tych rokov môžu hrať horšie, ako vyzerajú. Prečo je to tak, je ťažko vysvetliteľné, možno to má za následok zmena technológie výroby alebo chemickej receptúry vinylu? Čokoľvek by sme sa snažili z tejto úvahy vydedukovať, bola by to len hypotéza.

Hodnotenie albumov robíme veľmi kriticky, prísne. Nezriedka sa nám stáva, že zhruba 80% albumov nakúpených ako Near Mint (NM) po našom hodnotení ide do predaja v nižšej kategórii ako Very Good Plus (VG+), niektoré dokonca spadnú aj do nižšej kategórie. Naše hodnotenie robíme nekompromisne a stojíme si za ním.

Vinylové albumy u nás ponúkame s dvoma stavmi, jeden pre platňu a jeden pre obal. (Napríklad NM/VG+ znamená, že hudobný nosič - vinylový album je v stave Near Mint a jeho obal je v stave Very Good Plus).

 

© 2020 Juraj Gruber - vinylo.sk

 

Viac v článku Popis stavov GOLDMINE GRADING STANDARD.

 

Aktuálna ponuka

vinylo bazar