Viete, čo je najväčším nepriateľom vinylových platní?

Vinylové platne majú jedinečný analógový zvuk. Samotný záznam zvuku je mechanického charakteru v podobe mikroskopických drážok a preto je veľmi dôležité ich správne uchovávať, aby sa predišlo ich poškodeniu a znehodnoteniu. Najväčším nepriateľom vinylových platní je teplo, mastnota  a prach.

Tu je niekoľko dôležitých tipov, ako sa starať o svoje vinylové platne.

 

skladovanie vinylových platní YES and NO

Správne skladovanie je jeden z najdôležitejších faktorov, ktorý má zásadný vplyv na ich dlhú životnosť. Uistite sa, že všetky vinylové platne sú uložené vo vertikálnej polohe. Nikdy ich neukladajte horizontálne (na seba), pretože to môže spôsobiť deformáciu platní a eventuálne aj deformáciu obalov. Vinylové platne majú v strede v oblasti stredovej nálepky väčšiu hrúbku a vlastnou váhou ale aj váhou tých uložených nad nimi, sa vinylové platne zdeformujú. Prečo sú platne v strede hrubšie sa dozviete ďalej v článku. Skladujte ich v suchom a klimatizovanom prostredí, kde je teplota a vlhkosť stabilná. Pokiaľ Vaša zbierka obsahuje aj cennejšie kúsky a chcete im dopriať archiváciu na vysokej úrovni, vonkajšie archivačné obaly ich spoľahlivo ochránia pred prachom, nadmernou vlhkosťou, alebo poškriabaním a predratím hrán papierového obalu.

 

skrivená platňa Vyhnite sa nadmernému teplu a slnečnému žiareniu. Platne by mali byť chránené pred priamym slnečným žiarením a prílišným teplom. Vysoké teploty môžu spôsobiť deformáciu platne a zhoršiť tak jej zvukovú kvalitu. Uchovávajte ich preto ďaleko od radiátorov, priamych slnečných lúčov a iných zdrojov tepla. Do úvahy je nutné brať aj podlahové vykurovanie. Zvlášť pri elektrických podlahových rohožiach, pri skrinke, ktorá leží priamo na podlahe bez vyšších nožičiek, sa pod ňou akumuluje teplo. V horúcich letných mesiacoch sa snažte vinylové platne nenechávať dlhšiu dobu v aute, nakoľko teploty v zaparkovanom a slnkom vyhriatom aute môžu dosiahnuť aj 50° Celzia a viac, čo zaručene spôsobí ich deformáciu a nevratné poškodenie.
Drobné prehnutie, alebo zvlnenie v zásade nie je problém pri prehrávaní, a kedže sa vinylové platne lisujú za tepla, takúto drobnú deformáciu môžu mať už z výroby.  Problém nastáva pri výraznom zvlnení alebo prehnutí, pri ktorom môže dochádzať ku kolísaniu zvuku alebo dokonca k skákaniu prenosky.

 

Pri manipulácii s platňami ich držte za okraje alebo pri strede etikety. Nedotýkajte sa plochy s drážkami, aby ste predišli odtlačkom prstov. Mastnota z rúk zapríčiní zachytávanie prachových častíc, čo spôsobí praskanie a šum pri prehrávaní. Dbajte na to, aby Vám platne nespadli a neohýbajte ich, pretože to môže spôsobiť ich trvalé poškodenie. Po prehratí platne túto uložte čo najskôr do jej obalu, aby sa predišlo zbytočnej akumulácii prachu na jej povrchu. Pri zasúvaní vinylovej platne do obalu dávajte pozor, aby ste ju nepoškriabali o papierový alebo kartónový obal.

 

92120-1_vinylo-sk-mofi-original-master-sleeves-antistaticke-vnutorne-obaly-na--vinyl-lp-50ks-0821797777070 Platne by mali byť vždy vložené do svojich pôvodných obalov alebo špeciálnych ochranných obalov. Pokiaľ sú vinylové platne dodané v papierových, alebo kartónových vnútorných obaloch, doporučujeme Vám ich vymeniť za špeciálne antistatické obaly, ktoré sú na ich ochranu najvhodnejšie, nakoľko sú vyrobené z HDPE plastu, ktorý je antistatický a svojím zložením chemicky nereaguje s vinylom. Tieto obaly Vám poskytujú ochranu pred prachom, mastnotou a poškriabaním. Papierové vnútorné obaly, ktoré nemajú HDPE antistatickú vložku sú pre vinylové platne dosť veľkým nepriateľom. Samotný papier je relatívne tvrdý a dokáže povrch platne pri neopatrnej manipulácii poškriabať. Taktiež sa z neho uvolňujú mikročastice papierových vlákien, ktoré sa usádzajú v drážkach. Sám nerozumiem tomu, prečo niektoré lisovne stále používajú jednoduché, čisto papierové obaly. Cenový rozdiel papierového obalu versus HDPE obalu alebo papierového s HDPE vložkou, je rádovo niekoľko centov.

 

Dodržiavanie týchto jednoduchých tipov na uchovávanie vinylových platní vám pomôže zachovať ich kvalitu a predĺžiť ich životnosť. Udržiavanie platní v dobrej kondícii zabezpečí, že budete môcť vychutnávať ich vynikajúci zvuk po desiatky rokov...

K skutočnému zážitku pri počúvaní vinylových platní neodmysliteľne patrí aj ich čistenie a odstraňovanie statického náboja z povrchu platní, ktorý tak rád priťahuje prach. O tom, ako ich čistiť, aby čistenie bolo účinné a hlavne bezpečné pre ich dlhú životnosť si povieme nabudúce.

 

Zaujímavosť

Vedeli ste, že vinylové platne, či už sú to LP (Long Play – 12“ dlhohrajúce platne), SP (Single Play – 7“ single) alebo EP (Extended Play – 12“ maxisingle) majú v mieste stredových nálepiek (inak nazývané aj „label“)  väčšiu hrúbku ako na ploche drážok. Dôvody na túto technickú špecifikáciu konštrukcie sú dva, aj keď jeden z dôvodov je už je viac-menej archaický. Historicky sa používali automatické gramofóny, tzv. meniče, ktoré po dohraní prvej platne automaticky spustili na prvú LP ďalšiu a prehrávanie automaticky pokračovalo ďalej.

record-changer Existencia takýchto automatických gramofónov mala za následok aj to, že niektoré staršie vydania albumov na dvoj LP platniach mali strany usporiadané v tvare 1,3 a 2,4 - inak napísané 1-vá LP mala strany A/C a 2-há LP platňa mala strany B/D. Takto sa dali LP platne „stohovať“ na seba a pri prehrávaní po prehraní strany „A“ sa na tanier spustila druhá LP a následne hrala strana „B“. Takto stačilo na vypočutie všetkých štyroch strán albumu otočiť platne len raz. Po otočení hrala strana „C“ a následne strana „D“.

 

No a ten druhý dôvod, prečo sa stále vinylové platne vyrábajú v strede hrubšie, aj keď gramofónové meniče už nie sú moc v dnešnej dobe používané, je v princípe rovnaký a dôležitý aj dnes. Táto konštrukčná vychytávka sa dodnes používa pri samotnej výrobe vinylových platní. Keď sa platňa vylisuje a lis s formami sa otvorí, je ručne, alebo robotickým ramenom vybraná a stohovaná jedna na druhej. Niekde sú cez stredovú dieru nasunuté na dlhý tŕň, ktorý zabraňuje posunutiu, alebo spadnutiu celého stohu na sebe naukladaných platní, ktoré idú takto ďalej na ručné, alebo robotické balenie.

 

Hrubší profil na vinylovej platni v oblasti stredovej nálepky teda zabraňuje vzájomnému dotyku drážok, ak sú platne položené na sebe, a bráni tak ich vzájomnému poškodeniu.

Ak si chcete svoju zbierku rozšíriť, vyberte si z našej širokej ponuky nových, ale aj bazárových platní na vinylo.sk.

Prajem Vám veľa radosti pri počúvaní a dlhovekosť Vašej vinylovej zbierky :)

 

© Juraj Gruber

Vinylo.sk